Bestel hier je tickets voor Oorlogswinter!
Bestel hier je tickets!

Theatergroep De Jonge Honden bewerkt Oorlogswinter van Jan Terlouw tot familievoorstelling

Geplaatst op

Theatervoorstelling toert in voorjaar 2020 door provincie Overijssel

Oorlogswinter van Jan Terlouw is Nederlands bekendste jeugdboek over de Tweede Wereldoorlog. In 2020, 75 jaar na de bevrijding van Nederland, bewerkt Theatergroep De Jonge Honden het boek tot een familievoorstelling. Het is de eerste keer dat het boek met medewerking van schrijver Jan Terlouw bewerkt gaat worden tot theatervoorstelling. Oorlogswinter sluit aan op de viering van 75 jaar vrijheid in Overijssel. De familievoorstelling gaat op zondag 29 maart in première in Schouwburg Odeon in Zwolle en gaat daarna op tournee door provincie Overijssel. De kaartverkoop start op dinsdag 8 oktober om 10.00 uur

Over de voorstelling
Als de Duitsers in 1940 Nederland binnentrekken, heeft Michiel van Beusekom eerst nog het gevoel dat hij in een spannend jeugdboek beland is. Maar al gauw wordt hem duidelijk dat oorlog niet iets is om je op te verheugen. In de laatste oorlogswinter, die van 1945, raakt Michiel betrokken bij het verzorgen van een Engelse piloot, die in de bossen achter zijn huis is neergestort. Een spannende familievoorstelling over vriendschap, vertrouwen en volwassen worden in een oorlog. Niets is wat het lijkt, niemand is te vertrouwen en nergens ben je écht veilig. De voorstelling wordt geregisseerd door Jolmer Versteeg, artistiek leider van Theatergroep De Jonge Honden. Het script wordt geschreven door Wessel de Vries.

Regisseur Jolmer Versteeg kijkt uit naar het maken van de voorstelling Oorlogswinter: “De voorstelling Oorlogswinter sluit prachtig aan bij de viering van 75 jaar vrijheid in Overijssel. We spelen Oorlogswinter, een verhaal dat zich afspeelt in deze omgeving, op zoveel mogelijk plekken in de provincie. Een verhaal vol tijdloze thema’s, zoals vertrouwen en vriendschap, dat we gaan bewerken tot een spannende coming of age-voorstelling.”

Theatergroep De Jonge Honden
Theatergroep De Jonge Honden maakt, onder leiding van artistiek leider Jolmer Versteeg en zakelijk leider Brigitte De Goeij, (locatie)theater waarin erfgoed en historie belangrijke en terugkerende thema’s zijn. Het gezelschap is in 2008 opgericht en werkt vanuit het Perrontheater in Zwolle. Afgelopen jaren maakte Theatergroep De Jonge Honden o.a. Peer Gynt in 2010, Hertha in 2012 en 2013, Else in 2014, Operatie IJssellinie in 2017 en VERZAND in 2019.

Overijssel viert 75 jaar Vrijheid
In 2019 en 2020 herdenken we in Nederland het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, en het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. 75 jaar vrijheid wordt ook in heel Overijssel gevierd en herdacht. Oorlogswinter wordt in samenwerking met Overijssel viert 75 jaar Vrijheid geproduceerd. Op www.overijsselviertvrijheid.nl zijn alle festiviteiten rondom de viering te vinden.

Bekijk hieronder een fragment van RTV Oost over ‘Oorlogswinter’.

Speellijst Oorlogswinter (10+)
do 26 maart 2020: Herberg De Pol, Diepenheim
za 28 maart 2020: Schouwburg Odeon, Zwolle
zo 29 maart 2020: Schouwburg Odeon, Zwolle (première)
ma 6 april 2020: Hoftheater, Raalte (schoolvoorstellingen)
vr 10 april 2020: Deventer Schouwburg, Deventer
za 11 april 2020: Schouwburg Hengelo, Hengelo
do 16 april 2020: Capellenborg Theater, Wijhe (schoolvoorstelling)
vr 24 april 2020: Theater de Voorveghter, Hardenberg
za 25 april 2020: Theater Het Punt, Vroomshoop
zo 3 mei 2020: Stadstheater De Bond, Oldenzaal
(overige speeldata worden binnenkort bekend gemaakt)

 Oorlogswinter wordt in samenwerking met Overijssel viert 75 jaar Vrijheid en Stichting 4 Oost geproduceerd. De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Vfonds en Provincie Overijssel.

www.tgdejongehonden.nl